20. tammikuuta 2016

Sittenkin Ruusufinni + tietoa siitä

Kerroin tässä joitain viikkoja sitten teille iho-ongelmistani kasvoissani, ja epäilin nesteenpoistolääkettäni ongelmien syyksi. Tutkittuani asiaa tulin siihen tulokseen, etteivät nuo lääkkeet voi olla syynä, sillä niiden pitäisi päin vastoin parantaa iho-ongelmat! Olin varsinkin joulun aikaan ihan pulassa ihoni kanssa, sillä ikäviä näppylöitä oli tosi paljon, ja niitä tuntui tulevan koko ajan vaan lisää. 

Minun historia ihoni kanssa on sellainen, että teini-iässä ihoni oli aina todella hyvä, ei näpyn näppyä. Aikuisena iho alkoi sitten oireilla. Asuessani Englannissa siinä oli jatkuvasti ihottumaa, joka parani palattuani Suomeen. Olikohan stressiperäistä? Sitten vuonna 2001 repesi, ja iho meni yks kaks todella huonoon kuntoon. Söin useita antibioottikuureja, ja puolessa vuodessa iho parani. Meni hyvin monta vuotta. Vuonna 2006 ongelma palasi taas, muttei niin pahana, ja sain antibioottivoiteen. Iho tuli kuntoon.

Kesällä 2012 vaiva palasi, muttei tuntunut ihan samalta. Yritin ottaa aurinkoa, koska aiemmin iho oli tykännyt auringosta. Nyt se ärtyi suunnattomasti siitä. Kokeilin myös apteekin itsehoitovalmistetta Basironia, jota olin aiemmin käyttänyt hyvällä menestyksellä. Iho meni entistä huonompaan kuntoon. Ihotautilääkäri totesi kuitenkin, että aknea se on, ja määräsi taas antibioottivoiteen ja jotain muita hyvin kuivattavia voiteita sekä täysin öljyttömän voiteen kosteusvoiteeksi. Käytin näitä tuotteita joitain viikkoja, missä ajassa iho paheni aina vaan, ja viimein lopetin tuotteiden käytön. Menin uudelle lääkärille. Diagnoosi oli Ruusufinni, ja lääkkeeksi sain antibioottikuurin.

No nyt ainakin tiesin, mistä oli kyse. Iho tuli hieman parempaan kuntoon, mutten voinut syödä kuuria loppuun, sillä se aiheutti päänsärkyä. Päätin unohtaa koko ihon vähäksi aikaa, toki hoidin sitä hyvin. Ihme tapahtui, ja iho tuli itsekseen kuntoon.

Ja nyt taas, viime vuoden syksyllä se alkoi. Ruusufinniä se taitaa olla nytkin. Kuulun juuri siihen ikäryhmään, jolle se helpoimmiten puhkeaa, eli 30-60 vuotiaille. Minulla näppyjä on eniten poskissa, niitä voi olla joskus myös nenässä, otsassa tai leuassa. Ruusufinni aiheuttaa myös ihon punoitusta, jota minullakin on vähän, ja silmäoireita. Esim. kuivia silmiä ja silmäluomien reunojen tulehtumista. Minulla oli näitä tulehduksia useita, mutta sitten aloin käyttämään silmänympärysvoiteena apteekin Apo Base oily creme voidetta, jonka rasvapitoisuus on 60%. Sen jälkeen ei ole ollut yhtään tulehdusta. Ruusufinni aaltoilee, eli se ei aina ole aktiivinen. Minullakin saattaa tosiaan mennä monta vuotta hyvin, ja sitten se taas iskee.

Itselläni olen huomannut, että se selvästi ärtyy kuumista juomista, mausteista, auringosta, lämpötilojen vaihteluista ja stressistä. Iho myös ärtyy todella helposti kosmetiikasta. Kuorintoja en voi käyttää ollenkaan, ja vieraita kasvovoiteita en helposti lähde kokeilemaan. Minulla on nyt tällä hetkellä menossa kosmetiikan osalta testausjakso, joka vaikuttaa todella lupaavalta, ja kirjoitan siitä teille kevään aikana.

Ruusufinniä voi hoitaa itse myös välttämällä erityisesti viimaa ja aurinkoa. Minulla on kesällä käytössä aina aurinkovoide. Myös kuumia juomia, alkoholia ja mausteita kannattaa välttää sekä kortisonia, joka pahentaa oireita. Apteekista kannattaa kysyä itsehoitovalmisteita jos haluaa, sillä niitäkin on olemassa. Itse en ole niitä kokeillut. Ja sitten tietenkin aina voi mennä lääkäriin, joka voi määrätä erilaisia voiteita tai antibiootteja, kuten minunkin lääkäri silloin määräsi. Silmäoireisiinkin on olemassa erilaisia lääkkeitä, esim. silmätippoja.

Minun oireet ovat onneksi alkaneet jo helpottaa. Eli olen ihan selvästi alkanut käyttää oikeanlaista kosmetiikkaa. Ja uskon myös, että yöunet vaikuttavat. Joulukuussa nukuin todella huonosti ja olin jonkun verran stressaantunut, nyt nukun paljon paremmin. Joten saa nähdä nyt, saanko ihon kevääksi kuntoon! Mitään riskiä en uskalla ottaa, eli nyt ei käytetä mausteita tai yhtään epäilyttäviä kosmetiikkatuotteita!

Oletko sinä kärsinyt koskaan iho-ongelmista? Mukavaa keskiviikkoa! :)

6 kommenttia:

 1. No hyvä, kun selvisi syy! Ja kiva, kun oireet on helpottunut! Ja nyt tiedät mitä välttää, että iho pysyisi parempana. Itselläni on talvisin iho pahempana.
  Hyvää keskiviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari! :) Niinpä, onneksi syy on nyt selvä, ja ihoa osaa hoitaa ja tietää, mitä välttää. Monella taitaa talvisin iho olla huonommassa kunnossa.
   Ihanaa keskiviikko iltaa sinullekin! :)

   Poista
 2. Hyvä että syy selvisi, niin tietää miten hoitaa. Tämän kosmetologin blogissa on tosi paljon hyvää tietoa ruusufinnistä ja sen hoidosta. http://purkkiarmeija.blogspot.fi/search/label/ruusifinni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, onneksi se selvisi. Ja kiitos linkistä! Kävinkin jo vähän lukemassa, ja löysin heti mielenkiintoista tietoa :)

   Poista
 3. Joo, kyllä olen kärsinyt iho-ongelmista... :/ Teini-iässä aknesta, jota taltutin Basironilla. Aikuistuttuani aikuisiän aknesta, joihin hain useamman kerran erilaisia antibioottivalmisteita ihotautilääkäreiltä.

  Viimeisimpänä nyt tässä kuukauden sisällä tajusin, että tavallisen aknen, oudon ihottuman ja pahenneen couperosan sijaan kärsinkin ruusufinnistä (joka siis kukki varsin reippaasti ympäri kasvoja). Sitä on lähisukulaisellani ja nyt vasta tajusin, että samasta vaivasta on kyse, vaikka olen ilmeisesti jo useamman vuoden kärsinyt tästä. Hain apteekista Rosazol-voidetta ja se on mukavasti lieventänyt oireita. Tätä ennen laitoin Basironia, joka vain kuivasi ihoa entisestään, ja Hydrocortisonia (ihottumaluulon vuoksi), joka ilmeisesti pahensikin vaivaa.

  Jään kyllä mielenkiinnolla seuraamaan, mitä kosmetiikkatuotteita käytät, jne. Kiitos jo etukäteen.

  Oletko muuten huomannut joidenkin mausteiden pahentavan iho-ongelmiasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Kurjaa, että kärsit tästä samasta vaivasta. Kuulostaa niin kovin tutulta, mullakin Basiron pahensi vaan tilannetta.

   Ja kyllä, mausteet pahentaa vaivaa. En osaa sanoa tarkkaan, että mitkä mausteet, olen nyt jättänyt kaikki pois. Ihan satunnaisesti käytän jotain muutakin kuin suolaa. Ainakin kaikki joulumausteet sai ihon kukkimaan, ja voi kun tykkäisin glögistä...

   Hyvä juttu, että sua on auttanut Rosazol-voide. Itse en ole kokeillut sitä, mutta laitankin tuon korvan taa, jos tämä taas joskus pahenee, niin kokeilen sitä. Nyt näyttää aika hyvältä. :)

   Kiva juttu, että kosmetiikan esittelyäkin jo odotetaan. Sitä on tosiaan tulossa helmi-maaliskuussa :)

   Poista

Ilahdun kommentistasi :)