6. syyskuuta 2015

Lääkkeet, ja niiden sivuoireet

Olen kokenut loppuunpalamisen työ- ja opiskeluelämässä, ja sen myötä kärsinyt myös unettomuudesta ihan kohtuuttomasti. Minua on myös piinannut jo lapsuudesta lähtien päänsäryt, ja nyt aikuisiällä kovat migreenit. Lisäksi minulla todettiin vielä se fibromyalgia. Voit varmaan arvata, että olen joutunut syömään aika paljon lääkkeitä.

Niinpä ne lääkkeiden sivuoireet ovat tulleet vuosien myötä ikävän tutuiksi. Joskus joku lääke olisi ollut oikein hyvä, mutta siitä on tullut niin pahat sivuoireet, että sen syöminen on ollut ihan mahdotonta.Tästä tuore esimerkki oli kipulaastari, joka vei kaikki fibromyalgia-kivut mennessään, mutta turvotti jalat sellaisiksi pölkyiksi, että laastari lähti sen sileän tien.

Monet lääkkeet lihottavat, erityisesti ne unta parantavat. Se on valitettavaa, ja minullekin on tullut ylimääräisiä kiloja. Ne harmittavat ihan vietävästi, mutta en mahda niille mitään. Aina, jos saan painoa pois, lykätään minulle uusi lääke, joka taas nostaa painoa. Vuosi sitten minulla oli kokeilussa migreeninestolääke, joka nosti painoa, enkä ole saanut niitä kiloja pois. Ja tuota samaista lääkettä on tyrkytetty minulle vaikka kuinka monta kertaa uudelleen fibromyalgiaan. Nykyään sanon ei kaikille lihottaville lääkkeille.

Sittemmin sain uuden migreeninestolääkkeen, joka ei lihota, ja joka myös auttaa. Siinäkin on yksi haittapuoli. Se nimittäin ihan selvästi huonontaa muistia. Minusta on tullut aika hajamielinen. Unohtelen kaikenlaisia asioita. Saan pinnistellä tosissaan, että muistan ihan normaaleja arkipäiväisiä asioita, ja käytänkin paljon muistilappuja. Mutta kuten sanottu, muuten se lääke on ihan hyvä.

Yksi haittavaikutuksista, mikä jostain lääkkeestä minulle tulee, on huimaus. Se on kurjaa, kun on jossain liikenteessä, ja saa pelätä pyörtymistä. Erityisesti, jos kaupassa on hetken kyykyssä, ja sitten nousee ylös, on silmissä pimeetä jonkun aikaa. Onneksi en kuitenkaan ole pyörtynyt pitkään aikaan missään. (niin, pitkään aikaan, olen nimittäin kerran pyörtynyt)

Lisäksi mieleen tulevia sivuoireita ovat ihottumat, päänsäryt, vatsavaivat ym. Onhan niitä. Kaikkein mieluiten en söisi lääkkeitä laisinkaan. Valitettavasti kuulun siihen ryhmään, joka lihottaa lääkefirmojen rahapusseja. Mutta nykyään olen aika ronkeli sen suhteen, mitä lääkkeitä alan syömään. En ihan sokeasti ota vastaan kaikkea, mitä lääkärit tarjoavat, sillä vaihtoehtoja on olemassa.

Oletko sinä kokenut ikäviä haittavaikutuksia lääkkeistä? Tervettä sunnuntaita! :)

6 kommenttia:

 1. Valitettavan usein lääkkeistä tulee haittavaikutuksia. Itsekin olen niitä kokenut riittämiin enkä enää halua syödä mitään, mitä ei ole pakko. Toki aina joutuu punitsemaan hyödyt ja haitat.

  Päänsäryt ovat tainneet olla niitä yleisimpiä. Tosin joistain lääkkeistä on tullut niin paha olo kaikinpuolin, ettei niitö ole voinut käyttää ja pyörryttänytkin on ihan liiankin kanssa. Onneksi on niitäkin, jotka käyvät ja tuovat avun. Joskus sitä hyvää ja toimivaa lääkettä joutuu etsimään valitettavan pitkään.

  Ikävä, että nykyiset lääkkeet vaikuttavat muistiisi. Se on tosi kurjaa. Voin samaistua siihen todella paljon - joskin eri syystä. Muiti on tärkeä ja sen takkuilu tekee arjesta epävarmaa. Onneksi on muistilappuja, kännykkä ja kanssaihmiset. :)

  Aurinkoista alkavaa viikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Onneksi on niitäkin, jotka käyvät ja tuovat avun. Muille kiitos ja ei.

   Aurinkoista alkavaa viikkoa myös sinulle! <3

   Poista
 2. Sama vuosien saatossa tarkkuus on noussut, en todellakaan ota ihan mitä tahansa pillereitä vastaan ja tämä tuntuu herättävän kovasti närää hoitavassa tahossa, mikä on minusta kummallista. Luulisi olevan molempien puolien etu, että löydettäisi se sopiva lääke, eikä tarvisi koko ajan vaihdella. Sen minkä olen huomannut, että varsinkin mielenterveyspuolella saa todella helposti voimakkaitakin lääkkeitä, minua on mm. neuvottu käymään töissä diapamien avulla, siitä vaan otatta huiviin sopivan annoksen ja töihin. Onko se nyt oikein? Monet kulma tekevät niin, itse vaan tuijotin suu auki. :D Voisin pitää lääkekauppaa tuossa kaupungilla niillä pillereillä, joita on aika hövelisti vuosien saatossa määräilty, jos olisin ne kaikki hakenut. On monta kertaa pitänyt kirjoittaa aiheesta blogiin, sillä niin oudoksi koen tuon ison lääkkeiden määrän mielenterveyspuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on valitettavan totta Jonna. Olen törmännyt ihan samaan ilmiöön vuosien varrella. Itse pitää olla tarkkana ja kriittinen. Nyt huomaan, että sama juttu fibromyalgia-lääkkeiden kanssa. Taas saan olla kieltäytymässä, kun määrätään niin kovia lääkkeitä. Maalaisjärki onkin parasta näissä asioissa mielestäni.

   Poista
 3. Voi ei! Omalla kohdalla monet lääkkeet herkästi väsyttää, mm.allergialääkkeet vievät aivan kanttuvei jne... Eli reagoin herkästi kaikkiin lääkkeisiin, eli tuo ei kyllä ole lainkaan mukava juttu...
  Zemppiä ja hyviä unia Johanna< 3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia <3 Tuo väsymys onkin yleinen sivuoire, sen unohdin kokonaan listasta. Hyviä unia sinullekin! :)

   Poista

Ilahdun kommentistasi :)