9. heinäkuuta 2015

Uudet ohjeet ja uudet tuulet


Pääsin eilen käymään uudella lääkärillä fibromyalgian vuoksi. Ja oli hyvä lääkäri! Ei nimittäin lätkäissyt vain vahvaa kipulaastaria selkään, vaan otti monipuolisesti kantaa, ja antoi monenlaisia ohjeita. Hieno juttu!

Ensimmäiseksi lääkäri sanoi, että hyvä uni on kaiken a ja o. Totta, nukuin viime yönä pitkästä aikaa hyvin, ja tänään on ollut selvästi vähemmän kipuja ja kuin muina päivinä tällä viikolla. Ja tietenkin muutenkin pirteämpi olo. Voi kun kaikki päivät olisivat tällaisia!

Seuraavaksi lääkäri antoi ohjeita kipeille jäsenilleni. Erilaisia kotijumppaohjeita, millä esim. saa pikku hiljaa kättä nostettua, vaikka olkapää olisi kuinka kipeä. Toimii, kokeiltu on. Se on sellaista sormien kanssa "kävelyä" seinää pitkin ylös ja alas. Ja varpaiden pyörittelyä. Kipuihin sain lisäksi panadolia.

Varpaiden kipuihin lääkärillä oli myös ihan selvä kanta: uudet pohjalliset kenkiin kiireesti, ja koittaakin hoitaa minulle maksusitoumuksen niihin. Nämä henkilökohtaisesti tehdyt pohjalliset nimittäin maksavat jonkin verran, tosin ovat koko rahan arvoiset. Minun jalkapohjat ovat vuosien varrella "laskeutuneet", ja tarvitsevat siksi erityistä tukea. Useampi varvas on kääntynyt ns. vasaravarpaaksi.

Seuraavaksi lääkäri otti puheeksi fysioterapian. Sinne olisi päästävä kiiruusti, sillä fibromyalgia-potilaille on omat ohjeensa. Tämänkin pitäisi hoitua lähiaikoina.

Ja sitten se yksi tärkeimmistä asioista: liikunta olisi todella tärkeää. Tiedän sen, ja haluaisinkin niin kovasti liikkua enemmän, mutta migreenit, ja muut kivut ovat rajoittaneet minun elämää ja liikkumista todella paljon. Mutta, kyllä yritän taas. Harmittaa, kun paikallinen uimahalli on elokuuhun asti kiinni (siis näin kesällä aina), sillä vesijuoksusta tykkään todella paljon, eikä se aiheuta lisäkipuja.

Näillä ohjeilla tulin lääkäristä ulos varsin tyytyväisenä ja positiivisena, täynnä uutta virtaa, ja suunnittelen kovasti reissua tuonne seuraavaksi lähimpään uimahalliin. Monia haasteita tässä on, mutta moni asia on hyvinkin.

Mutta eikö ollutkin aika hyviä ohjeita? Onko siellä linjoilla muita, joilla on fibromyalgia? Olisiko sinulla lisää vinkkejä? Mukavaa torstai-iltaa! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommentistasi :)