15. heinäkuuta 2015

Luomua vai tehoviljeltyä?


Näinä päivinä joka tuutista tulee ohjeita, miten pitäisi syödä, ja lähes jokaisella on oma mielipiteensä asiasta. Jotkut rummuttavat vähähiilihydraattisen dieetin puolesta, toiset taas sanovat, ettei proteiinia tarvitse niin paljon syödä. Toisille on tärkeää syödä lähiruokaa, toisille taas tärkeämpää saada mahdollisimman paljon vitamiineja superruoan muodossa, vaikka se tuotaisiin toiselta puolelta maapalloa. Virallisetkin suositukset muuttuvat vuosien mittaan, kun aina tehdään uusia tutkimuksia. Mutta yksi asia ei kai ole muuttunut, tai korkeintaan se on lisääntynyt, ja se on luomun arvostus.

Itse heräsin arvostamaan luomuvihanneksia 90-luvulla, kun opiskelin alalla, ja näin läheltä alaa. Sittemmin luomu on levinnyt joka puolelle, lähes kaikkea saa nykyään luomuna.

Mitä luomu siis on? Luomu tarkoittaa sitä, että esim. vihannesten kasvatuksessa ei ole käytetty keinotekoisia aineita. Eli vihannekset on lannoitettu luonnonmukaisilla aineilla, eikä niitä ole ruiskutettu myrkyillä, niin kuin tehoviljellyt tuotteet usein ovat. Oletko maistanut luomuomenan ja tavallisen omenan eroa? Luomuomena ei sisällä kemikaaleja, eli siinä ei ole samaa sivumakua, kuin kaupan ulkomaisissa omenoissa usein on.

Luomuruoka sisältää paljon ravintoaineita, mutta ei kemikaaleja. Ja vaikka joku vielä kuinka väittäisi, että on ihan sama, viljelläänkö kasvit luonnonmukaisesti vai tehotuotetusti, niin ei se ihan sama ole. Jos seuraa mullan viljavuutta, huomaa, että luomuna viljellyssä maassa käy kuhina, kun taas tehotuotettu maa alkaa pikku hiljaa kuolla pieneliöistä, jotka ovat maalle kovin tärkeitä.

Itse siis valitsisin aina luomun, jos se olisi mahdollista, mutta ymmärrän, ettei se aina ole. Ikävä kyllä monet luomutuotteet ovat edelleen kalliimpia kuin ns. tavalliset. Mutta monet tuotteet ovat kyllä jo samoissa hinnoissa.

Lisää asiaa luomusta löydät täältä. Leppoisaa keskiviikkoa, ja muista syödä hyvin! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommentistasi :)